Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

IAEA: Το Ιράν έχει προσπαθήσει να κατασκευάσει βόμβα

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) έχει "σοβαρές ανησυχίες" που αφορούν στο στρατιωτικό χαρακτήρα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, αναφέρει εμπιστευτική έκθεση της υπηρεσίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.το Ιράν απέρριψε την έκθεση της ΙΑΕΑ, η οποία κατηγορεί την Τεχεράνη ότι προσπαθούσε να κατασκευάσει μία ατομική βόμβα, όπως μετέδωσε το ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars.

"Η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας είναι ανισόρροπη, δεν είναι επαγγελματικού επιπέδου και είναι πολιτικά υποκινούμενη", δήλωσε ο Άλι Ασγάρ Σολτάνιεχ, εκπρόσωπος του Ιράν στην ΙΑΕΑ.



"Η υπηρεσία έχει σοβαρές ανησυχίες που αφορούν μία πιθανή στρατιωτική διάσταση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος" αναφέρει η ΙΑΕΑ στο έγγραφό της, σημειώνοντας ότι βασίζεται σε "αξιόπιστες" πληροφορίες που δείχνουν ότι το "Ιράν έχει προχωρήσει σε δραστηριότητες που στοχεύουν στην ανάπτυξη ενός πυρηνικού εκρηκτικού μηχανισμού".

Το νέο αυτό έγγραφο κομίζει καινούρια στοιχεία τα οποία φέρονται να καταδεικνύουν τις προσπάθειες του Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, καθώς και την πραγματοποίηση ερευνών και δοκιμών που έχουν σχέση με αυτά τα όπλα.

Σύμφωνα με την ΙΑΕΑ, πριν από το 2003, οι ενέργειες αυτές πραγματοποιούνταν στο πλαίσιο ενός δομημένου προγράμματος και ορισμένες από τις δραστηριότητες αυτές είναι πιθανό να συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Η ΙΑΕΑ κάλεσε το Ιράν έρθει σε επαφή με την υπηρεσία "χωρίς καθυστέρηση" για να διασαφηνιστούν αυτές οι πληροφορίες.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αναμένεται να βασιστούν στην έκθεση της ΙΑΕΑ προκειμένου να πιέσουν για την επιβολή και νέων κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι χρειάζεται χρόνο για να μελετήσει τη νέα έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν και αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε άμεσο σχόλιο για το περιεχόμενό της.

 "Αυτή δημοσιοποιήθηκε στα κράτη-μέλη πριν από περίπου μια ώρα, οπότε θα χρειαστούμε κάποιο χρόνο για να την μελετήσουμε πριν την σχολιάσουμε", δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ σε συνέντευξη τύπου, αναφερόμενη στην τελευταία έκθεση για το Ιράν της ΙΑΕΑ.
"Δεν είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για οποιαδήποτε επόμενα βήματα σε αυτό το σημείο", τόνισε.

Η Ρωσία έκρινε σήμερα ότι η δημοσίευση της έκθεσης της ΙΑΕΑ τροφοδοτεί τις "εντάσεις" μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και της Τεχεράνης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η "Μόσχα αισθάνεται έντονη απογοήτευση και έλλειψη κατανόησης, επειδή η έκθεση της ΙΑΕΑ σχετικά με το Ιράν, για την οποία πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί αυτές τις ημέρες, έχει μετατραπεί σε μια νέα πηγή αύξησης των εντάσεων γύρω από τα προβλήματα που σχετίζονται με τα πυρηνικά του Ιράν", σημειώνει το υπουργείο.

Η "άνευ προηγουμένου σοβαρότητα" της έκθεσης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν απομακρύνει προς το παρόν το σενάριο μιας ισραηλινής επίθεσης εναντίον του Ιράν, μετέδωσαν απόψε δύο ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα.

Η έκθεση αυτή θα επιτρέψει στο Ισραήλ να περιμένει "μερικές εβδομάδες ή μήνες", για να δει εάν η διεθνής κοινότητα θα αποφασίσει να επιβάλει "εξοντωτικές κυρώσεις" που θα έχουν ως στόχο το πλήρες μποϊκοτάζ, της ιρανικής Κεντρικής Τράπεζας καθώς και των εξαγωγών πετρελαίου, μετέδωσαν τα ιδιωτικά κανάλια "2" και "10", επικαλούμενα αξιωματούχους.

 Ερωτηθέν από το Γαλλικό Πρακτορείο, το Γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνήθηκε να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο. "Μελετούμε την έκθεση", αρκέστηκε να δηλώσει ένας αξιωματούχος, αναφέροντας ότι μια ανακοίνωση θα δοθεί στη δημοσιότητα "αργότερα".

Ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ είχε από την πλευρά του δηλώσει στο κρατικό ραδιόφωνο (μερικές ώρες πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης) ότι το Ισραήλ "δεν έχει ακόμη αποφασίσει για μια στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν. Δεν θέλουμε πόλεμο".

Ο Iσραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Maariv είχε, επίσης, ταχθεί υπέρ διεθνών κυρώσεων "πολύ σοβαρών και παραλυτικών" εναντίον του Ιράν κατά τις 'κεκλεισμένων των θυρών' διαβουλεύσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Παρόλα αυτά,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...