Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Αύξηση-ρεκόρ στις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο παρουσίασαν αύξηση-ρεκόρ από το 2009 έως το 2010, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας. Η διαπίστωση είναι ανησυχητική, δεδομένου ότι οι εκπομπές υπερβαίνουν πλέον το χειρότερο από τα σενάρια που έχει εξετάσει ο ΟΗΕ.


Οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 παίρνουν και πάλι την ανιούσα μετά τη μικρή μείωση που είχε καταγραφεί λόγω της πρόσφατης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. «Όσον αφορά τις εκπομπές, η οικονομική κρίση φαίνεται να έχει τελειώσει» σχολίασε ο Τομ Μπόντεν, διευθυντής του αρμόδιου τμήματος στο υπουργείο Ενέργειας, ο οποίος χαρακτήρισε την αύξηση «τερατώδη» και «πρωτοφανή».

Η αύξηση στις εκπομπές άνθρακα που κατέγραψε το αμερικανικό υπουργείο ανέρχεται στο 6% ή 512 εκατομμύρια τόνους, ενώ η επιμέρους αύξηση στις εκπομπές άνθρακα από την καύση λιθάνθρακα, που είναι και η βασικότερη πηγή αερίων του θερμοκηπίου, ήταν ακόμα μεγαλύτερη στο 8%.
«Όσο περισσότερο συζητάμε την ανάγκη μείωσης των εκπομπών, τόσο περισσότερο αυξάνονται» σχολίασε ο Τζον Ράιλι, συνδιευθυντής του Κοινού Προγράμματος για την Επιστήμη και την Κλιματική Αλλαγή στο MIT.

Όπως επισήμανε ο Μπόντεν, οι εκπομπές CO2 υπερβαίνουν πλέον το χειρότερο σενάριο της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC). Οι προβολές της Επιτροπής δείχνουν ότι στη διάρκεια του 21ου αιώνα η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί κατά 1,1 έως  6,4 βαθμούς Κελσίου.

Όμως το χειρότερο σενάριο της IPCC για τις εκπομπές φαίνεται μάλλον καλό σε σχέση με τους υπολογισμούς του υπουργείου Ενέργειας, και βρίσκεται περίπου στο μέσο των σεναρίων που εξέτασε ο Ράιλι στο MIT.

O Κρις Φιλντ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, επικεφαλής μίας από τις ομάδες εργασίες της IPCC, σχολίασε ότι οι κλιματολόγοι πλέον αναρωτιούνται αν η ανθρωπότητα θα έρθει αντιμέτωπη με το χειρότερο σενάριο της Επιτροπής ή «με κάτι πιο ακραίο».

Το μόνο ευχάριστο για την πορεία των εκπομπών έρχεται από έρευνα του MIT και του Πανεπιστημίου της Βικτόρια, η οποία έδειξε ότι οι χώρες που είχαν επικυρώσει το Πρωτόκολλο του Κιότο πράγματι μείωσαν τις εκπομπές και δείχνουν να πετυχαίνουν τους στόχους.
Οι ΗΠΑ, δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αερίων του θερμοκηπίου μετά την Κίνα, δεν επικύρωσαν το Πρωτόκολλο.

Από την αύξηση του 6% το διάστημα 2009-2010, τουλάχιστον η μισή αντιστοιχεί σε αύξηση των εκπομπών από την ΗΠΑ και την Κίνα.
Όμως οι αναδυόμενες οικονομίες παίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο, καθώς το μερίδιό τους στη ρύπανση αυξήθηκε από το 40% το 1990 σε περισσότερο από 50% το 2010.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...