Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Πόσο θα υπερθερμανθεί ο πλανήτης;

Από το 1970, οι επιστήμονες προειδοποιούν για την υπερθέρμανση του πλανήτη, λόγω της αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, αλλά ακόμα και σήμερα αποφεύγουν να δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία για το πόσο ακριβώς θα υπερθερμανθεί η Γη, υπογραμμίζουν οι New York Times.


Ένα σενάριο προβλέπει ότι αν συνεχιστούν να αυξάνονται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο μεγαλύτερο μέρος του αιώνα, τότε μέχρι το 2.100 θα αυξηθεί κατά 4 βαθμούς Κελσίου, η μέση θερμοκρασία του πλανήτη. Ενώ, ένα άλλο σενάριο προβλέπει ότι αν μειωθούν οι εκπομπές, τότε η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί κατά 1,8 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, που δημοσιεύει το περιοδικό Science, σε περίπτωση αύξησης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, πιθανότατα να αυξηθεί η θερμοκρασία κατά 5 βαθμούς Κελσίου !

Πάντως, ο κ. Andreas Schmittner, που συμμετείχε στην έρευνα, επισήμανε πως “η μελέτη μας δείχνει πως οι εκτιμήσεις για το πόσο θα αυξηθεί η θερμοκρασία του πλανήτη είναι σχεδόν αδύνατες, αλλά έχουμε αρκετό χρόνο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ώστε να αποφύγουμε μεγαλύτερες επιπτώσεις στον πλανήτη μας”.

Μιλώντας στους New York Times, από την πλευρά του, ο Gavin Schmidt, ειδικός επιστήμονας για την κλιματική αλλαγή στη NASA, ανέφερε πως συνήθως τα στοιχεία των ερευνών σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη, αφορούν μόνο στο 26% της επιφάνειας της Γης, επομένως, για το λόγο αυτό, δεν μπορούν να υπάρξουν ποτέ ασφαλή συμπεράσματα.

Πάντως, το επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα ήδη έχει φθάσει το 40%, οι εκπομπές αυξάνονται διαρκώς και οι διαπραγματεύσεις για περιορισμό τους έχουν αποτύχει. Νέες συνομιλίες αναμένεται να διεξαχθούν την επόμενη εβδομάδα στο Durban της Νοτίου Αφρικής, αναφέρουν οι NY Times.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...